SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski har klippekort i NRKs Dagsnytt 18, og det går ikke lang tid mellom hver gang hun får stille opp for å fortelle om de rike og superrike som angivelig ikke betaler skatt og som angivelig selv bestemmer når de skal betale skatt.
Det gavner ikke saklighetsnivået at Høyre og FrP nå slåss om hvem som har skylden for at vi ikke er blitt kvitt formuesskatten, og at vi fortsatt har nullskatteytere.
Skal jeg tro Kaski, noe jeg absolutt ikke gjør, vrimler det av nullskatteytere som får gjøre hva de vil på grunn av fritaksmodellen som gjør at aksjonærer kan la pengene ligge i eierselskapene. Skatt på inntekt blir det først når penger hentes ut som utbytte eller lønn.
Dette blir det tidvis nullskatteytere av, også blant velstående personer. Som det også blir nullskatt hvis en rik person får utbytte han lever av i to år mens det ene året er uten lønn.
Men den debatten er nesten uinteressant. Paradoksalt nok er det nemlig slik at et Norge i utvikling, med nye ideer, bedrifter og entreprenører, helt automatisk får mange tusen nye nullskatteytere hvert eneste år. Gitt at de som taper i konkurransen, ikke har mye skattbar inntekt igjen.
Hvert år får vi 50.000-60.000 nye foretak. I 4. kvartal 2023 var det 16.192 nye foretak.
SSBs tall viser at mindre enn halvparten av de nye overlever mer enn et år. Etter fem år er det bare en fjerdedel av de nye igjen.
Blant enkeltmannsforetak er det bare en tredjedel som er aktive etter ett år.
Det har formodningen for seg at mange av de som gir opp, har lite skattbar inntekt igjen ved nedleggelsen eller avviklingen. Tall har jeg ikke, men det blir flere nullskatteytere blant tusener av gründere enn hos de superrike.
Nullskatteytere må vi ha. Norge trenger dem for å komme videre. Mange satser og taper alt.
Derfor er jeg så lei av Kaskis tordentaler mot de superrike. Null skattbar inntekt er sjelden planlagt. Det er slik det fungerer.
Og da behøver jeg ikke en gang snakke om fremførbare underskudd og muligheten til å leve av en god lønn og utbytter som er beskattet, i flere år. Nullene henger med.
Nå må Kari Elisabeth Kaski snart skjønne dette.